Baner

Hrana bogata jodom

Ispis

hrana jodVećina nas pod zdravom ishranom prvo pomisli na vitamine, a joda se niko i ne sjeti. Upravo jod igra vitalnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. S dovoljnim količinama joda u ishrani nema šanse da se akumuliraju prekomjerne masnoće. Osim toga jod će spriječiti opadanje kose i podstaknuti njen rast, zaštiti vašu štitnu žlijezdu i doprinijeti uništavanju ćelija raka. Zato se jod mora redovno unositi u organizam putem hrane ili odgovarajućih suplemenata.

 

Jodirana kuhinjska so

Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Obogaćivanje soli s jodom naprije se počelo koristiti 50-tih godina prošlog vijeka u Švicarskoj. Vodite računa da jodirana so svoja ljekovita svojstva zadržava samo 3-4 mjeseca, mada je na deklaraciji napisano da je rok upotrebe soli duži. Stoga kada kupujete so uvijek nastojte da kupite so koja je nedavno pakovana. U suprotnom tokom dužeg stajanja i nepravilnog skladištenja moglo bi se desiti da se so zgrudvala, a jod ispario, a od takve soli nećete imati puno koristi. Tokom kuhanja so uvijek dodajte neposredno prije upotrebe, jer je jod sklon isparavanju.

 

Alge

Najviše prirodnog joda pronadjeno je u okeanu. Izuzetno veliki postotak joda nalazi se u algama koje se još nazivaju i povrćem iz mora. Posebno su jodom bogate smeđe alge, potom suha smeđa morska trava, dok je u crvenim i zelenim algama niži udio joda. Čak i male količine algi mogu zadovoljiti preporučene dnevne potrebe za jodom odraslih. 1 kašika algi sadrži 2000/mcg joda.

 

Plodovi mora

Morske životinje koje se jednim imenom nazivaju plodovi mora apsorbiraju veliku količinu joda iz okeana. Posebno se izdvajaju školjke, škampi i bijela riba poput bakalara. Konzervirana tuna, u ulju, također sadrži veliku količinu joda.

 

Perad i mliječni proizvodi

Pečena pureća prsa su bogat izvor joda, pod uslovom da se životinja zdravo hranila, a ne uz pomoć vještačkih dodataka. Kuhano jaje, nemasni jogurt, mozzarella i kravlje mlijeko s 2% mliječne masti također sadrži visok udio joda. U jednoj šolji mlijeka je oko 55/mcg joda.

 

Povrće

Jod postoji u tlu, ali je njegov kvalitet upitan, jer erozija tla može uticati na jod i ostale hemijske elemente koji se nalaze u zemlji. Preko korijenja jod stiže i u povrće. Grah i sjemenke tikve i susama imaju dosta joda. Povrće s najviše joda su špinat, blitva, bijela repa, tikvice i bijeli krompir. Srednje pečen bijeli krompir u ljusci ima 60/mcg joda. Ipak, najvećim udjelom joda medju povrćem može se pohvaliti bijeli luk.

 

Voće

Jagode i brusnice su voće obogaćeno jodom. Oko 4 unce brusnice ( cca 124,5 gr) sadrže oko 400/mcg joda. Voće treba kupovati svježe, jer se tokom dužeg stajanja jod izgubi. 1 šoljica svježih jagoda je približno 13/mcg joda.

 

Ostale namirnice

U pekarama se prilikom spremanja hljeba i peciva dodaje jod kao stabilizirajući agent pri pravljenju tijesta.

 

 

Hrana bogata jodom

Veličina porcije

Prosječan iznos (g)

                                                  Šparoga

100 g 1,2 do 110,2

Grah

100g

24,5

Cvekla

100g

23,3

Repa - lišće

100g

24,8 - 143,5

Kupus

100g

26

Mrkva

100g

20,2

Bakalar

100g

749,3

Crni grah

100g

16,3

Rak

100g

129,2

Jaja - kuhana

1 jaje

40,1

Bakalar

100g

1594,1

Haringa

100g

211,4

Jastog

100g

474,4

Skuša

100g

207

Luk

100g

20,4

Kamenice

100g

471,2

Grašak

100g

22,3

Perad

100g

27,4

Losos

100g

103

Sardina

100g

74,5

Škampi

100g

498,7

Soja

100g

49

Špinat

100g

163,6

Paradajz

100g

19,6

Pastrmka

100g

40,4

Repa

100g

34,3