Baner

Kruška – dar bogova

Ispis

KruškeKruška je jedna od  najstarijih kultiviranih voćki na zemlji. Postojbina joj je u Kini, odakle se preselila u Perziju, a poslije se rasprostranila u  Grčkoj i Rimskom carstvu. Homer je u Odiseji prozvao "dar bogova", a dvor Luja XIV. smatrao ih je simbolom luksuza. Trenutno postoji na hiljade sorti krušaka, koje se uzgajaju u većini toplih i umjerenih regija diljem svijeta. Moguće ih je kupiti tokom cijele godine, mada im je prava sezona od  avgusta do oktobra.

 

Plod kruške je srednje veličine i podsjeća na sijalicu. Postoje i kruške zaobljenog oblika. Kora kruške može biti žute, zelene, smeđe, crvene boje ili kombinacija navedenih boja, ovisno o kojoj sorti se radi. U kruškama se nalazi velika količina hranjivih tvari - vlakana, saharoze, glukoze, fruktoze, karotena, tanina, folne i organske kiseline i vitamina.  Zanimljivo je da u kruškama ima više pektina nego u jabukama, koje su po pektinu i poznate. Kruške su  dobar izvor bakra i kalija, a u pojedinim vrstama mogu se pronaći velike količine  kalcija i željeza, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine!

 

Energetska i nutritivna vrijednost

 

Energetska vrijednost 100 g svježe kruške iznosi 58 kcal / 242 kJ.

Od toga sadrži 15,5% ugljenih hidrata, 0,4% proteina i 0,1% masti.

 

Od minerala u kruškama se nalaze:

  • kalcijum (9 mg),
  • gvožđe (0,17 mg),
  • magnezijum (7 mg),
  • fosfor (11 mg),
  • cink (0,1 mg),
  • bakar (0,08 mg),
  • mangan ( 0,05 mg),
  • fluorid (2,2 mcg).

Od vitamina kruške sadrže:

  • vitamin C (4,2 mg),
  • tiamin (0,01 mg),
  • riboflavin (0,02 mg),
  • niacin (0,2 mg),
  • pantotensku kiselinu (0,05 mg),
  • vitamin B6 (0 , 03 mg),
  • vitamin K (4,5 mcg).

Kruške u 100 g sadrže 3,1 g dijetalnih vlakana i 8 mg fitosterola.

 

            Kruška

 

Kruške je najbolje jesti dok su svježe. S obzirom da se brzo kvare, uvijek ih treba kupovati  nezrele, čvrste, bez tamnih dijelova. Na sobnoj temperaturi brzo nadodju. U frižider ih treba posebno spremiti, kako ne bi poprimile miris ostale hrane. 

Prirodan sok od kruške je idealan izbor za osobe koje trebaju brzo povratiti energiju, pogodan čak i za dijabetičare. Osim soka od krušaka se može napraviti kompot, rakija, pekmez,  a možete ih korisiti i kao dodatak odredjenim jelima.