Baner

Brza torta s bananama - Krtica torta

Čokoladna tortaOva torta poznata je pod nazivom «Krtica torta». Naziv je dobila po udubljenju koje se napravi u kori. Prema  izvornom receptu «Krtica torta» puni se s bananama, ali se prema vlastitoj želji može korisiti i drugo voće. Ova torta neobičnog imena brzo se sprema, a još brže pojede.

 

 

 

 

 

Potrebni sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 gr šećera
  • 300 gr brašna
  • 100 gr putera
  • 200 ml  pavlake
  • prašak za pecivo
  • 5-6 kašika kakao praha
  • ½ litra vrhnja za šlag
  • 500 gr mascarpone sira
  • 5-6 banana


Razdvojiti žumanca i bjelanca. Žumanca umutiti sa šećerom, a potom dodati omekšali puter i nastaviti s miješanjem. Dodati pavlaku. kad se sve dovoljno sjedini, u posudu sa žumacima prosijati brašno, prašak za pecivo i kakao. Bjelance odvojeno ulupajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Potom ih uz pomoć kašike dodajte u posudu sa žumancima i ručno miješati do se smjesa ne sjedini. 
Istresti u podmašćen kalup i peći u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 stepeni.
Da biste znali da li je kora dovoljno pečena tijesto probodite čačkalicom, na kojoj ne bi smjelo biti ostataka tijesta. Ostaviti koru da se ohladi.
U medjuvremenu pripremiti fil. ½ litra šlaga dobro umutiti. Dodati mascarpone sir. Umjesto mascarpone sira možete koristiti i drugi sir koji je dovoljno kremast i nije previše slan. Ako želite poboljšati okus  možete istopiti bijelu čokoladu i dodati je u fil sa sirom i šlagom.  

      

Brza čokoladna torta - kora

    Brza čokoladna torta - banane    Brza čokoladna torta - fil           

 

Ohladjenu koru izdubiti s kašikom, tako da vam udubljenje bude udaljeno 2 cm od kalupa. Mrvice od kore ostavite sa strane, jer će trebati za dekoraciju.
Koru natopite sokom. U udubljenje ukrug poredajte banane. Preko njih istresite fil i oblikujte kapu. Mrvice od kore usitnite rukama, pomiješajte ih s kakao prahom i time prekrijte cijelu tortu.

 Brza čokoladna torta

Prije posluživanja torta treba da odstoji nekoliko sati u frižideru.