Baner

Kadaif

Recept za kadaifKadaif je tradicionalna bosanska delicija, koja se priprema za Bajram i druge svečane prilike. Postojbina kadaifa je na Istoku. Neki kažu da je kadaif nastao u Palestini gdje je poznat kao kanafeh, drugi tvrde da mu je domovina u Libanonu. Kako god, tek dolaskom kadaifa u Tursku, što se desilo u ranom 18. stoljeću, zajedno s baklavom kadaif je zauzeo vodeću poziciju. U Osmanskom carstvu kadaif se pripremao za posebne goste i u posebnim prilikama, kao što su vječanja, rodjenja, sunet... Upravo zahvaljujući Osmanskom carstvu kadaif se proširio po cijelom Balkanu, Albaniji i  Grčkoj, a odatle i po ostatku svijeta.

Potrebni sastojci:

 

  • 750 gr kadaifa
  • 250 gr maslaca (putera)
  • 300 gr oraha

Ukoliko imate dovoljno slobodnog vremena sirovi kadaif možete sami pripremiti. Način pripreme sirovog kadaifa pročitajte ovdje. Na svu sreću u našim supermarketima dostupan je sirovi kadaif od nekoliko proizvodjača, koji ne košta puno, a štedi naše dragocjeno vrijeme.      

                                                                                        Rezanci kadaifa

                                                              

Sirovi kadaif stavite u duboku i široku posudu i pospite ga  istopljenim maslacem. Kada istresete maslac po sirovom kadaifu, rukama sve dobro izmiješajte, kako bi sirovi kadaif ravnomjerno upio maslac. Nemojte brinuti ukoliko  vam se kadaif  izmrvi. To neće umanjiti njegov kvalitet, čak je i poželjno da sirovi kadaif bude što sitniji i tanji.

                                                                                        Kadaif izmiješati s maslacem1Namažite četvrtasti pleh maslacem i po njemu složite dio kadaifa. Pritisnite kadaif donjom stranom pleha iste veličine, kako bi se kadaif sabio i izravnao. Ostavite tako da stoji dok pripremite orahe.

                                                                                       Slaganje kadaifaOrahe možete sitno isjeckati kao za baklavu, a možete ih drobiti oklagijom. Mada u nekim receptima piše da se kadaif posipa mljevenim orasima, ova poslastica je puno ukusnija i ljepša ako se stave drobljeni, a ne mljeveni orasi. Orahe treba ravnomjerno rasporediti po kadaifu. U Turskoj se umjesto oraha stavljaju neslani pistaći. Neki vole u kadaif dodati i groždjice. S njima treba biti jako oprezan, jer od groždjica kadaif poprimi boju, pa izgleda kao da je izgorio.

                                                                                         Kadaif s orasimaPreko oraha  nanesite drugi dio sirovog kadaifa. Opet pritisnite kadaif plehom kako bi se fino poravnao.
Peći na 200  stepeni Celzijusa 5-10 minuta. Potom rernu smanjiti na 160 stepeni i ostaviti kadaif da se suši još 20-tak minuta.
Nakon što je kadaif gotov, izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi 10-tak minuta.

Agda – zaljev za kadaif:

 

  • 6 šolja šećera  (750 gr šećera)
  • 5 šolja vode    (700 ml vode)
  • Sok od ½ limuna


Vodu i šećer staviti da se zajedno kuhaju, dok se ne dobije sirup. Ukoliko ne znate odrediti gustinu sirupa, najbolje je da na pola pečenja kadaifa stavite agdu na šporet. U sirup dodati sok od ½ limuna.

                                                                                           Zaljev za kadaif

Zaljev za kadaif mora biti mlak, a ne vreo. Mlak zaljev preliti preko mlakog kadaifa. Ako bi se kadaif polio vrelom agdom postao bi  bezlična masa. Zaljev treba nanositi polako, kako bi imao vremena da se upije.

Ovako spremljen kadaif ostaviti da se ohladi, pa tek onda izrezati na veće kocke.

                                                                                             Ispečeni kadaif