Marmelada od dunja

Ponedjeljak, 19 Novembar 2012 10:43
Ispis

Džem od dunjaDunje, šećer, voda, malo limunovog ili narandžinog soka je sve što vam je potrebno za ukusnu i zdravu marmeladu, koju ćete rado jesti uz tost ili njome napuniti kroasane. S obzirom da dunja u sebi sadrži dosta prirodnog pektina, marmelada spremljena od dunja u sebi ne sadrži aditive niti konzervanse.

 

 

 

Potrebni sastojci:

  • 2 kg dunja
  • 1,2 kg šećera
  • 3 dcl vode
  • sok od 1 svježeg limuna
  • sok od 1 svježe narandže

Dunje treba temeljito opratiti. Rasijecite ih na nekoliko dijelova i očistite od sjemenki. Nemojte im guliti koru. Staviti dunje u širu posudu u koju ste prethodno nasuli vodu i dodali šećer. Kuhati na laganoj vatri. Kad dunje dovoljno omekšaju izvadite ih uz pomoć rešetkaste kašike i propasirajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite dunje u šerpu, dodajte sok od limuna i narandže i nastavite kuhati još nekoliko trenutaka. Ukoliko posjedujete štapni mikser onda dunje možete propasirati direktno u šerpi. Vruću marmeladu sipajte u sterilizirane tegle i čuvajte na hladnom mjestu.