Baner

Predjelo od tikvica s paradajzom

Tikvice s paradajzomTikvice su izuzetno zdrave, ali se ipak i pored toga ne nalaze često na našoj trpezi. Svaki recept u kojemu su tikvice glavni sastojak zaslužuje posebnu pažnju, posebno u vrijeme praznika kada na trpezi uglavnom dominira meso.  Od tikvica se prave supe, čorbe, musake, pite... Mi smo odlučili da s vama podijelimo recept za predjelo od tikvica i paradajza.

 

 

 

Potrebni sastojci:

  • ½ kg tikvica
  • ½ kg paradajza
  • 250 gr mozzarelle
  • 2-3 češnja bijelog luka
  • svježi kopar
  • svježi peršun
  • so

 

Priprema:

 

Birajte malo veće tikvice. Izrežite ih na krugove debljine 0,5cm. Uvaljajte tikvice u brašno i pržite u zagrijanom ulju. Ispržene tikvice stavljajte na kuhinjski papir, kako bi se sa njih upila nepotrebna masnoća.
Na tanjir za serviranje poslažite  ispržene tikvice, te ih malo posolite. Ako bi tikvice solili prije prženja postale  bi vodenaste, zato je bolje soliti nakon prženja. 

Tikvice - priprema za pohovanje

Preko tikvica  stavljajte krugove od paradajza. Mozzarellu  izrezati na krugove i poslagati preko paradajza i tikvica. Zapeći nekoliko minuta  u rerni ili u mikrovalnoj  kako bi se sir istopio.

Ako ste u stisci s vremenom i ne možete čekati dok se tikvice zapeku u rerni, umjesto mozzarele na svaki krug od tikvice i paradajza možete nanijeti malo pavlake. 

Prije serviranja posuti  usitnjenim bijelim lukom, peršunom i koprom.  
O utjecaju tikvica na zdravlje, više možete pročitati ovdje.