Baner

Salata Buket tulipana

Buket tulipanaPrazničnu trpezu možete ukrasiti buketom cvijeća. Pri tome ne mislimo na pravo cvijeće, nego na predivni buket jestivih tulipana. Spremaju se od punjenog paradajza. Ovaj recept je još jedan od dokaza da uz malo mašte sami možete spremiti vrhunska jela.

 

 

 

 

 

Potrebni sastojci:

  • 1 kg paradajza 400 gr sira (mozzarela ili feta)
  • 1 svježi krastavac
  • 2 čehna bijelog luka
  • 2. kuhanih jaja
  • mladi luk
  • kašika majoneze ili pavlake
  • so

 

Priprema:

Paradajz potopiti nekoliko minuta u vrelu vodu. Izvaditi iz vode i oguliti mu kožicu. Svaki parajdaz zasjeći unakrsno na dva dijela. Vodite računa da prilikom sječenja ne prepolovite paradajz. Uz pomoć male kašike pažljivo izvadite unutrašnjost paradajza.

 

  Paradajz  Priprema paradajza 1  Paradajz za punjenje

 

U posebnoj posudi narendajte sir i kuhana jaja. Obično se koristi mozzarela, a umjesto nje možete staviti i feta sir. Svježe krastavce i bijeli luk izrežite na male komadiće. Dodajte malo majoneze ili pavlake, so i druge začine koje volite, te sve dobro izmiješajte. Ovom smjesom napunite paradajz. Ukoliko želite u fil za punjeni paradajz možete dodati kuhane, sitno iscjeckane škampe, kobasice....

Na oval u obliku lepeze poredajte pera svježeg luka. Iznad njih stavite tulipane od paradajza. Dodatno možete ukrasiti peršunom i krastavcima.

 

 Salata Buket tulipana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mali savjet:

Kako bi tulipani od paradajza što vjerodostojnije izgledali, birajte male duguljaste paradajziće.