Baner

Salata Tratinčica

Salata

 

Loša dekoracija može pokvariti i najukusnije jelo. Stoga se o njoj posebno mora voditi računa. Postoji nekoliko jednostavnih trikova, uz čiju primjenu  i najstrožije kritičare možete ostaviti bez teksta. Jedan  od njih je tratinčica od jaja. Za ovu salatu postoji bezbroj recepata. Svima njima zajednička je jestiva tratinčica.

 

 

 

 


Potrebni sastojci:

  • 2 krastavca 
  • 3 jajeta
  • 1 veća mrkva
  • 3 pera svježeg luka
  • 1 tunjevina
  • 0,5 šoljice  kuhane riže
  • majoneza ili pavlaka


Mrkvu narendati na najširoj strani rendeta. Propržiti je u podmašćenoj tavi dok ne omekša. Ocijediti masnoću i sokove koje je mrkva pustila. Ohladjenu mrkvu posoliti i pomiješati  s majonezom ili pavlakom.
Krastavce isjeći na dugaljaste prutiće. Kad im budete dodavali majonezu/pavlaku vodite računa da su krastavci vodenasti. Posolite ih tek kada budete htjeli slagati salatu.
Krastavce stavite na dno zdjele. Preko  njih stavite kuhanu rižu kojoj ste prethodno dodali začine. Na rižu stavite  mrkvu i na kraju tunjevinu.
Pospite  cijelu salatu sitno isjeckanim svježim lukom. Potom ukrasite s tratinčicama.
Uzmite 3. kuhanih  jaja. Svako jaje rasijecite na 4 dijela. Žumace izmrvite na tri – četiri mjesta na kojima će biti tratinčice. Bjelance izrežite na tanke prutiće, od kojih ćete formirati latice tratinčice. Poslažite oko žumancete i to je to. 
Ovo je samo jedan od recepata za spremanje «Tratinčica» salate. Može se praviti s ribom, piletinom, rakovima... Šta god da stavite svaka salata može se transformisati u tratinčicu, koja na svečanom stolu izgleda jako privlačno. Sigurni smo da će vam ova ideja s tratinčicom osigurati pravi «praznik za oči».

 

 

Tratinčica salata

    Salata od tratinčica 

Kamilica salata ukras    Praznična salata

Ukrasi od jaja    Tratinčica