Baner

Tart s tikvicama i paradajzom

Ispis

Tart s tikvicama i paradajzomTikvice i paradajz su odlična kombinacija, koja uz malo mašte veoma lijepo i dekorativno izgleda na tanjiru. Prhko tijesto, dobar dresing i dosta povrća garancija su dobrog  ukusa ovog jela, koje se može jesti i nakon što odstoji jedan dan.

 

Tijesto:

  • 1,25 šoljice brašna
  • 110 gr maslaca
  • ½ kašike soli
  • 2-4 kašike hladne vode

 

 

 Nadjev:

  • ¼  šolje maslinovog ulja
  • ¼ šolje sjeckanog bosiljka
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1/3 šolje ribanog parmezana
  • 450 gr paradajza
  • 450 gr tikvica
  • so
  • biber

 

Priprema tijesta:

U dubokoj zdjeli pomiješati brašno i so. Maslac isjeći na kockice i držati ga u zamrzivaču 10-15 minuta. Ohladjen maslac izmrviti u brašno i miješati dok se ne stvore mrvice. Dodati 2-4 kašike hladne vode i mijestiti tijesto dok ne dobijete lopticu. Pripremljeno tijesto umotajte u plastičnu foliju i ostavite u zamrzivaču  da odstoji 1-2 sata.

 

Tart s tikvicama i paradajzom 1

 

Kada tijesto dovoljno odstoji u zamrzivaču, razvaljajte ga na oblik kalupa u kojemu ćete peći tart. Za tart je najbolje koristiti kalupe s pomičnim dnom, jer ih je lakše prenijeti na tanjir za serviranje, a da se pri tome ne polome. Prenesite tijesto na podmašćen kalup i izbockajte ga viljuškom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta.

 

Tart s tikvicama i paradajzom 2


U medjuvremenu paradajz i tikvice izrežite na ploške (krugove). Nakon 10 minuta pečenja izvadite tart iz pećnice. Na dno tijesta rasporedite parmezan. U krug  naizmjenično poslažite tikvice i paradajz.

 

Tart s tikvicama i paradajzom 3


U posebnoj posudi izmiješajte  bijeli luk, bosiljak, maslinovo ulje, so i biber. Prelijte ovu smjesu preko tarta.

 

Tart s tikvicama i paradajzom 4

 

Peći  na 200 stepeni 30-40 minuta.

 

Tart s tikvicama i paradajzom 8